Home A borvidékről
A szekszárdi borvidékről PDF Nyomtatás E-mail

 

Ha Szekszárdra gondolunk, óvárosi utcák, rendezett hangulatot árasztó terek, elő-előbukkanó városfalak, zegzugos szurdikok, löszös támfalak és borpincékkel tarkított falusias hangulatú városrészek jelennek meg. Mindezek fölött pedig hűséges őrállóként magasodik a város ismert jelképe a kilátó, illetve a Béla-téri nagytemplom, Közép-Európa legnagyobb egyhajós temploma. Ez a tér, ahol mindig is élénk pezsgésű élet volt, s ennek, mint a szekszárdi létnek is általában, állandó kísérője volt a szekszárdi bor.

Nem is kell elhagynunk a várost, hogy rátaláljunk szőlő és a bor szeretetére, majd’ minden házhoz pince, majd minden városi lakáshoz tanya tartozik borospincével.  A különleges mikroklíma, a löszös talaj és a szekszárdi szőlőtermesztők szeretete nevelik fel a szőlőfürtöket.

A borvidék imponáló fejlődést produkált az utóbbi években. Jelentõsen nõtt azoknak a pincészeteknek a száma, amelyek nemzetközi mércével mérve is versenyképes borokat palackoznak. A már régebb óta ismert borászatok többsége komoly beruházásokat eszközölt, megteremtve a még magasabb színvonalú működéshez szükséges technológiai hátteret, érlelő- és tárolókapacitást. Bár a bor minőségét nem befolyásolja, de turisztikai, és nem utolsósorban városképi szempontból sem elhanyagolható, hogy számos helyen építészetileg is igényes borházak, feldolgozók épültek. Természetesen a szőlőterületek alakítása, fejlesztése is folyamatos.


A borvidéken, amelynek települései: Alsónána, Báta, Bátaszék, Decs, Harc, Medina, Mórágy, Őcsény, Sióagárd, Szálka, Szekszárd, Szentgál-Szőlőhegy, Várdomb, Zomba; nagyrészt vörösbort adó tőkék találhatóak, de az itt termett fehér szőlők bora is élénkek, szépek. Több mint 2100 hektár a kékszőlő regisztrált területe, és alig 450 hektár fehérszőlő szerepel a nyilvántartásban.

Érdekesség, hogy viszonylag kevés a Kadarka, pedig az utóbbi időben egyre szebb szekszárdi tételeket kóstolhattak az érdeklődők. Számos borász szerint a Kadarka teremtette meg Szekszárd hírnevét, eszük ágában nincs megfeledkezni róla, sőt, a borok világában egy ideje éppen a kuriózumnak számító helyi fajták kerülnek előtérbe. Bár szükségtelen, de ez utóbbi még egy érv a kadarka mellett.

Nem kérdés tehát, hogy a Szekszárdi borvidék elképzelhetetlen e fajta nélkül, ám néhányan bizonyos kételyeket is megfogalmaznak. Szerintük a nagy minőség ugyan benne van a Kadarkában, de a szőlőművelés felől közelítve nem is olyan könnyű azt kihozni belőle. A Kadarka olyan, mint a Pinot Noir: minden szempontból megdolgoztatja a szőlészeket-borászokat, minden évben külön meccs eltalálni a szép savakat, a finom testet.

Reméljük, a jövőben növekszik majd a kadarka mennyisége Szekszárdon. A fajta rajongótábora folyamatosan gyarapszik, egyre több borkedvelő ráérez a kadarka lényegére: a különleges savszerkezetre, a jó értelemben vett könnyedségre és jól ihatóságra, a fűszeres és gyümölcsös jellegre. Történelmi múltja, „magyarsága”, a magyarországi bortörténelemben játszott évszázados, kiemelkedő szerepe alapján valóban nemzeti kincsünk, PR értéke is utánozhatatlan. A hagyományos magyar ételekhez (pörköltek, halászlé, paprikás ételek) keresve-kutatva sem találunk jobb kísérőt, de jól illeszthető a kímélő és modern nemzetközi gasztronómia számos fogásához is.

Jöjjenek és sétáljanak a városban és a völgyekben, garantáltan megilletődnek a szekszárdi táj varázsától. Hazaérkezvén hagyják, hogy a szekszárdi bor több legyen, mint kellemes nedű, legyen emléke egy szép kirándulásnak.

 

 

 

 

 

 

 

 
Copyright © 2018 Az Illyés Kúria Pincészet oldala. Minden jog fenntartva.
Premium joomla 1.5 templates by Lonex.