Home A Kúria története
A kúria története PDF Nyomtatás E-mail

Különös szerencse és öröm, hogy Magyarország egyik legszebb borvidékén, a szekszárdi borvidéken jött létre a pincészet.
A szekszárdi Porkoláb-völgyben, a barátságos kis város szélén fogadjuk boraink szerelmeseit.

Nézzék meg ezt a szép, tiszta, varázslatos völgyet, ahol az emberek szívvel művelik szőlőjüket, gondozzák tanyáikat, ahol közel a Gemenci erdő és e jellegzetes ártéri táj védett növény- és állatfajai, ahol karnyújtásnyira Magyarország legjobb kávéja készül....
…és itt található Közép-Európa legnagyobb egyhajós temploma, a Pollack Mihály tervei alapján épült Vármegyeháza valamint a Kilátó, amelyről körbetekintve láthatók a gondosan művelt, dombokra felkapaszkodó szőlőterületek éppúgy, mint a kisvárosi arcát őrző város a Szekszárdi dombság és az Alföld határán. Egyszóval csodálatos.

A pincészetről néhány gondolatot szeretnék Önökkel megosztani:

Családunk szőlőtermesztéssel kapcsolatos hagyománya nem tekint évszázadokra vissza.
A kunszentmiklósi Illyés nagymama, miután férjét a II. Világháborúban elvesztette, magára maradva két gyermekével (édesapámmal és nagybátyámmal) valamint a családi birtok terhével, példásan sarkára állva, kezébe vette az irányítást és mintaszerűen üzemeltette a házi gazdaságot.
A régi házról annak idején egy rajz készült, amely évek múltán egy poros padláson akadt a kezembe. A képen egy cirkalmas felirat állt: "Illyés Kúria".
Mikor saját kis birtokomat megvásároltam, első boraimat készítettem, a borászatot a családom, nagyanyám és édesapám iránti tiszteletből Illyés kúriának neveztem el.

Ültetvényeink a szekszárdi Porkoláb-völgyben találhatók, ahol az egyedülálló szekszárdi klíma, a löszös talaj és a rengeteg napfény gondoskodik mindarról, amire Kékfrankos, Kadarka, Cabernet Sauvignon és Cabernet Franc szőlőinknek feltétlenül szükségük van.

Ezen a kéthektárnyi területen gazdálkodunk és mind belföldi, mind külföldi viszonylatban sikereket könyvelhettünk el. A mód, ahogy borainkat készítjük, feleleveníti őseink szinte elfeledett szabályait, nem a hagyományos szőlőművelés és borkészítés folyik a pincészet területén, az ökológiai gazdálkodás elvei mentén műveljük a szőlőt.
Borkészítésnél a legnagyobb különbség a hagyományos módszerhez képest, hogy sokkal kevesebb ként használunk és szűretlenül tesszük borainkat a fogyasztók elé. Ennek oka, hogy a szűrés olyan makro-fehérjéket is eltávolít, amelyek pedig mindenképp kellenek a bor ízébe.

S mire számíthat, aki az Illyés Kúria borait kóstolja? Férfias karakter és gyümölcsös könnyedség kettősségére, kerek, harmonikus borokra.  
De döntsék el Önök, ezért invitáljuk Önöket a Porkoláb-völgybe, ismerjék meg az Illyés Kúriát!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Copyright © 2018 Az Illyés Kúria Pincészet oldala. Minden jog fenntartva.
Premium joomla 1.5 templates by Lonex.